Skip to main content
Borító/Kép
A kötet borítója

77 nap Újvidéken

Kiadás éve és helye
Kiadó
Oldalszám
245 oldal
Előszó/utószó

Polyvás József, újságíró, 1937-ben született Szabadkán. Az egykori Mosa Pijade Vegyes Főgimnáziumban érettségizett, majd az újvidéki Tanárképző Főiskolán szerzett oklevelet magyar- és szerbhorvát nyelvből és irodalomból.
Huszonöt éven át a Magyar Szó riportere, szerkesztője, 10 éven át pedig a Dolgozók szakszervezeti lap főszerkesztője volt. A Magyar Szó zombori tudósítójaként kezdeményezte a Dunatáj Bács-baranyai Hírlap megalakítását s ennek első szerkesztője volt. Pályafutása alatt kétszer részesült Svetozar Markovié újságírói díjban, 1971-ben pedig elnyerte Zombor város Aranytollát. A Magyar Szó szerkesztősége 1992-ben az év újságírója címmel tüntette ki.
*
"Bumm, bumm...
Több robbanás hallatszik. Kilépünk a teraszra, lángok csapnak fel a kőolaj-finomító felől. Érdekes, azt írta a sajtó, hogy kiürítettek minden tartályt. Mi éghet hát ekkora lánggal? Vagy ez sem igaz, mint az - később derült ki -, hogy Remeta határában egy pilóta lezuhant. Hajnalig lobog a tűz. Aztán minden elcsendesedik. Füstcsík kanyarog lomhán a lerombolt olajtartályok felett.
Éjfél után száll álom a szemünkre. Reggel megtudjuk, hogy találat érte a még megmaradt utolsó Duna-hidat is. Kiállta a támadást, meg sem roggyant. Átkelni azonban már nem lehet rajta."

A szerző további művei