Skip to main content
Borító/Kép
Pekár Tibor: A Szabadkai Dalegyesület története c. könyvének borítója

A Szabadkai Dalegyesület története

Szerző
Kiadás éve és helye
Műfaj
Felelős kiadó
Sorozat címe
Oldalszám
107 oldal
Kötés
ISBN
978-86-87613-04-1
Előszó/utószó

ELŐSZÓ

A „boldog békeidők” Szabadkáján sok szép dolog született, ezek egyike a Szabadkai Dalegyesület, amelynek történetét részben már megírtam a Szabadka zenei élete 1900–1918 c. könyvemben (Életjel Kiadó, 2002). Dévavári Zoltánnak köszönhetően aztán hozzájutottam dr. Brenner József naplójegyzeteihez és emlékirataihoz, s ezek segítségével feltárhattam a dalárda teljes történetét az első naptól az utolsóig. Korábbi munkám felhasználásával, az újabb adatok ismeretében fogalmaztam újra a kórussal kapcsolatos történéseket.

Az 1889-ben megalakult énekkar viszonylag rövid, de eseményekben gazdag élete megérdemli, hogy Szabadka történetének legfényesebb lapjaira kerüljön.

***

UTÓSZÓ

Fél évszázadnak kellett eltelnie, mire sikerült a városban összeverbuválni egy olyan énekkart, amely a Szabadkai Dal­egyesület méltó utódjának mondhatja magát. 1968 óta működik Szabadka országos hírű kamarakórusa, a PRO MUSICA. Szám­talan siker fűződik a nevéhez. Egy nap talán akad majd valaki, aki ennek a kórusnak a történetét is megírja.

Szerzői minősítések
Sorozatszerkesztő
Recenzens
Recenzens
Recenzens
Számítógépes előkészítés