Skip to main content
Borító/Kép

Szombat az Ecsetgyár utcában

A 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája
Kiadás éve és helye
Műfaj
Sorozat címe
Oldalszám
179 oldal
ISBN
978-86-323-0943-2
Fülszöveg

A kötetben a 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat legsikeresebb írásai olvashatók. A díjnyertes novellák az anekdota irodalmi alakzatát működtetve felszínre hozzák egy térség emberének kistörténeteit és mítoszait, valódi katasztrófákat és leromlásokat, családtörténeti eseményeket, társadalmi kataklizmákat, felidézik Bohumil Hrabal tragikomikus figuráit és a vajdasági származású Szathmári István ironikus kistörténeteit.

A kisember sorstragédiája összes félelmével és értelmetlenségével több, a pályázatra beérkezett novellában is megformálást nyert, ugyancsak többen fordultak a múlt és a jelen század női témái felé, mint például az asszonysors útjai, történetei, tragédiái. Az öregség tartalmai, a kiszolgáltatottság és az azon való időleges felülemelkedések is több történetben nyernek kifejezést: más jelentésekkel együtt, illetve központi anekdotaként. Irreális tartományok, a valóságtól való elrugaszkodás, az emberi lélek kifürkészhetetlensége (akár bűnügyi történetben) is jellemezte a pályamunkákat.

A Gion-pályázat megszólította a Kárpát-medence alkotóit függetlenül közéleti kapcsolataiktól, irodalmi műhelykötődéseiktől, kulturális és nyelvi hovatartozásuktól. Ezzel nagyszerű szellemi energiákat szabadított föl, alkotói erőket, amelyek mind a regény-, mind a novellapályázat sikerességét eredményezték.

                                                                                                                                                                                                                                    BENCE Erika

Szerzői minősítések
A szerző profilképe
Recenzens
Illusztrátor
A borítón felhasznált alkotás
Kiss Natália
Borítóterv
Technikai szerkesztő
Korrektor
A szerző további művei