Skip to main content
Borító/Kép

Ünnepnapok a ligetben avagy Játékok tíz éven át

Kiadás éve és helye
Felelős kiadó
ISBN
978-86-914773-0-1
Kötés
Oldalszám
208 oldal
Műnem

A fotók Bálint Tibor, Döme Zoltán, Horváth Zsolt és Zsoldos Ferenc archívumából származnak.

Fülszöveg

Mindazoknak, akik egy kicsit is figyelemmel kísérték a Vajdaság egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényének első évtizedét, talán felesleges is itt ecsetelnem annak jelentőségét a régióban. Mindazonáltal az Olvasó – legyen akár „beavatott” vagy teljesen laikus – a könyvünket olvasva bizonyára találni fog majd valami újat is a Nyári Ifjúsági Játékokkal kapcsolatban; ha eddig még nem sikerült, ráérezhet a jelentőségére, az ízére, a varázsára... ha pedig mindezen már régen túl van, akkor elmélyedhet a nosztalgia szívet melengető tengerében.

A vajdasági fiatalok kedvenc rendezvénye immár betöltötte a tizedik életévét. Nonprofit vállalkozásként több krízist is megélt időközben, de azért minden évben megrendezésre került, egyre tovább fejlődve, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartva, bizonyítva ezzel létjogosultságát a régióban. Úgy a vetélkedőknek, mint a kulturális és szórakoztató programoknak, koncerteknek köszönhetően egyre több látogatót vonz – immár nem csupán a délvidéki magyar lakosság soraiból, de Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a világ más tájairól is. Mára közhelynek számít, éppen ezért igaz: a környék fiataljainak a Játékok jelenti a nyár csúcspontját, sokuknak magát a nyaralást is.

                                                                                                                                                                                                                                    Szögi Csaba

Amennyiben végigolvastad, vagy csak végiglapoztad e könyvet, akkor bízom benne, hogy megéreztél valamit a „játékos” életérzésből. Maga a rendezvény nem véletlenül lett sikeres, hiszen a miloševići diktatúra utolsó évében született meg, s a háborús évek generációjának töretlen életkedvét mutatja. Egy évvel a bombázások, a tízéves polgárháború után igenis játszani és önfeledten nevetni akart ez a generáció. Nemcsak akart, hanem meg is tette. Pillanatok alatt kialakultak azok a legendás csapatok, amelyek megmutatták a délvidéki magyar fiatalok elpusztíthatatlan életerejét.

A Nyári Ifjúsági Játékok kitörölhetetlenül beleivódott ezeknek a generációknak az életébe, a gondolkodásába, az életérzésébe.

                                                                                                                                                                                                                                    Zsoldos Ferenc

Szerzői minősítések
Recenzens
Szögi Csaba (fotó: Dávid Csilla)
Szerkesztő
Olvasószerkesztő
Technikai szerkesztő
A borítón felhasznált alkotás
Borítóterv
A szerző további művei