Skip to main content
Borító/Kép
Pekár Tibor: A zenekari muzsikálás kétszáz éve (1803–2003) Szabadkán c. könyvének borítója

A zenekari muzsikálás kétszáz éve (1803–2003) Szabadkán

Szerző
Kiadás éve és helye
Műfaj
Felelős kiadó
Sorozat címe
Oldalszám
173 oldal
ISBN
86-82147-69-6
Fülszöveg

Ez a könyv Szabadka művelődéstörténetének eddig teljesen feltáratlan szegmentumával foglalkozik. Egy olyan szerző kutató­munkájának gyümölcse / Pekár Tibor Szabadkán született 1943-ban /, aki már gyermekkora óta hivatásszerűen foglalkozik zenekari muzsikálással és szülővárosa zenei életének is évtizedek óta aktív részese. A könyv magvát a város szimfonikus zenekarának, a Szabadkai Filharmóniának a története képezi. Sok sikert ért meg, s nem kevés viszontagságon ment keresztül az együttes, míg eljutott a mai állapotáig, amit egyesek csúcspontnak, mások mélypontnak ítélnek meg. Szerzőnk a zenekarnak negyed évszázadon át volt koncertmestere, tehát a filharmonikusok újabbkori sorsát mintegy belülről nézve láttatja velünk. A könyv első fejezete a filharmónia száz évig elhúzódó előéletéből tár fel sok érdekességet, az utolsó fejezet pedig a Szabadkai Kamarazenekar sikerekben gazdag, ám kérészéletű pályafutását írja le igen részletesen.

Az egyes fejezetek végén található jegyzékekből az olvasó megtudhatja, hogy mely zeneművek mikor hangzottak el, mely művészeket kísért a szóban forgó zenekar, és hogy kik voltak a koncertek dirigensei.

A gazdag képanyag igen színessé teszi a könnyed stílusban írott művet, amelynek párja a szerző Szabadka zenei élete 1900–1918. címen megjelent könyvének

/ Életjel, 2002 /.

Szerzői minősítések
Recenzens
Recenzens
Szerkesztő
Grafikai szerkesztő
A borítón felhasznált alkotás
Tördelő
Tartalomjegyzék