Skip to main content

Égvizi séta, déli tükör

Előszó/utószó

Valery írja, hogy a költő esetében a legfontosabb a tónusa. Beszédes István tónusa az egyik legfontosabb árnyalatú, fényű egész költészetünkben. A különös az, hogy ez a sosem is tolakodó árnyalat mennyire állandó tud lenni. És az is különlegességéhez tartozik, hogy egyszercsak azt vesszük észre, szavai áttetsző fügönye mögött valami nagyon is intenzív események sejlenek. Igen, a szavaknak e halk (a régi zentai kávéházban, a Royalban nagy elefántcsont dominókat rakosgató, tologató polgárok finom zaját idéző) manierista játékban, akár egy verses regényben: ott Beszédes oda-vissza futása, ott az egész Déli tükör. (Tolnai Ottó) 

ISBN
8683029018
Oldalszám
87 oldal
Borító/Kép
Műfaj
Kiadás éve
Műnem
Kötés

A közbülső világban

Oldalszám
81 oldal
Felelős kiadó
Fülszöveg

Ötödik verseskötete Ács Károlynak A közbülső világban, s ötvenöt verset tartalmaz. Mivel a költő életének 55. évében jelenik meg, a képzettársítás elkerülhetetlen: az ötös szám bűvkörében mozgunk, ennek jegyében szerkesztette meg kötetét a költő: öt bevezető vers után öt versciklus következik, s mindegyikben kétszer öt verset találunk.

Játékosságról van szó? Igen, a költő játszik a számokkal. De amennyi itt a játék, legalább annyi a szándékosság is.

Ács költészetének (és a költő Ácsnak) két oldalát – két összefüggő, egymással elválaszthatatlanul egybetartozó oldalát – ismerjük meg hát a könyvben, mely 35 évre visszamenően merít a költő opusából. A tudatos költő mellett szerepet kap a játékos kedvű is, aki a költészetben nemcsak a kötöttséget, a formai fegyelmet, hanem a szabadságot, az önfeledt játékot is szereti. De bármennyire szabadjára engedi is gondolatait, szavait, képzeletét, mindig szemmel tartja őket, mindent a tudatosságnak rendel alá, mert a játékot is halálos komolyan veszi, mint aki erre tette fel életét.

 

Borító/Kép
Ács Károly: A közbülső világban c. művének borítója
Szerző
Műfaj
Szerzői minősítések
Borítóterv
Szerkesztő
Grafikai szerkesztő
Korrektor
Korrektor
Kiadás éve
Műnem
Kötés