Skip to main content

Hallgató Imre

helytörténész
építőmérnök

A fotó forrása: 

https://www.magyarszo.rs/hu/2520/vajdasag_topolya/118289/%C3%96nt%C3%B6z%C5%91rendszer-kialak%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1r%C3%B3l-Topolya-k%C3%B6zs%C3%A9gben.htm

Az általános iskolát Feketicsen, az építészeti középiskolát (1974) Szabadkán végzi. Építőmérnöki diplomát 1981-ben szerez. 1979 és 1981 között középiskolai tanár. 1981-től 1996-ig főmérnök a topolyai Május 1. Építővállalatnál. 1996 és 1998 között főépítésvezető Szenttamáson. 1998-tól műszaki igazgató a DTD-Krivaja vízgazdálkodási vállalatnál.

Szakirodalom az alkotóról
Bartha Júlia méltatása. In. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok közleményei
Szerző
Interjúk
Elolvasom
Öntözőrendszer kialakításáról Topolya községben
Szerző

Öntözőrendszer kialakításáról

Topolya községben Hallgató Imre, a DTD Közvállalat igazgatója nyilatkozott lapunknak

A Topolya községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a jelen lévő 38 képviselő egyhangúlag elfogadta a 21. ülés 8. napirendi pontját: határozat született a kishegyesi vízellátó alrendszer Kishegyes–Njegoševo–Csík ér csatornája egy részének Topolya község területén való kiépítése végetti részletes szabályzási terv elkészítéséhez való hozzálátásról. E szabályzási terv Topolya község Területi Tervével összhangban készül. Topolya község területén a leendő csatorna teljes hossza 15,4 km. A részletes szabályzási terv meghozatalának célja egy víztározó kiépítése vízelosztás, öntözés céljából.

A leendő csatorna, az öntözőrendszer és jelentősége kapcsán a kkt-ülés folyamán, majd lapunknak is nyilatkozott Hallgató Imre, a DTD Közvállalat igazgatója.

– A leendő csatorna összeköti a Csík ért a kishegyesi leendő akkumulációs tavon keresztül a Kúla–Kishegyes csatornával a Ferenc-csatornát. A Kúla–Kishegyes csatorna első öt kilométere évekkel ezelőtt kiépült, ebből a csatornából már Verbász és Kúla területén, sőt részben Bácsfeketehegyen öntöznek is. Tervben van és előrehaladott fázisban a megvalósítása, illetve a munkálatok folyamata a Kúla–Kishegyes csatorna második fázisán. Ha ez a csatorna kiépül, akkor a Krivajába a Ferenc-csatornából friss víz kerül, ami lényegében a leendő öntözőkapacitásoknak a vízellátását szolgálja – osztotta meg velünk Hallgató, aki kitért egy, a topolyai Dózsa György Rt.-t érintő igény benyújtására.

– Időközben jelentkezett egy újabb érdeklődő, a Dózsa, az öntözés beindítása okán, amely tevékenység több száz hektár területet érintene. Ennek a területnek is vizet kell biztosítani. Ehhez szükség van a tervbe vett, eddig inkább csak ötlettervként szolgáló Kishegyes–Csík ér csatorna kiépítésére – fejtette ki a szakember, majd megvilágította, a felsoroltak vízrendszerként hogyan is működnek majd a gyakorlatban:

– Jelen pillanatban a Topolya község területén lévő vízgyűjtő tavaink, a Svetićevói-, a Zobnaticai-, a Krivajai- és a Pannóniai-tavak nem tartalmaznak annyi vizet öntözésre, amennyire a jelentkező igénylőknek egy évben szükségük lenne. Ahhoz, hogy az igényeket ki lehessen elégíteni, vízpótlásra van szükség ezen a területen. A vízpótlást pedig csak a meglévő nagyobb folyókból lehet biztosítani, a Dunából és a Tiszából. A Kúla–Kishegyes csatorna a Ferenc-csatornából emeli ki a vizet, amely a Dunából fogja kapni a vizet. A Csík ér–Kishegyes csatorna az elsődleges elképzelések szerint kétirányú csatorna lesz: tehát amennyiben a Tiszából emeli ki a vizet, akkor a csatornából a víz Kishegyes irányába folyik, ha azonban a Kúla–Kishegyes csatornából engedik bele a vizet, akkor a Csík ér irányába fog folyni. Elsődleges információim szerint mindez igen különleges műszaki megoldásként létezik majd. A csatornák, a bennük lévő vízzel az öntözési igények kielégítését fogják szolgálni.

A DTD Közvállalat igazgatója emlékeztetett: a kkt hatáskörébe tartozik a területrendezési terv kidolgozásának a jóváhagyása, azonban Topolya községet a rendszer kiépítésének költségei nem terhelik. A kiépülő csatornarendszer állami tulajdonba fog kerülni, állami beruházást jelent a kiépítése is. Ismertette: információi szerint a beruházást, a tervkidolgozástól a csatorna kiépítéséig, a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalat fogja vezetni.  

Díjak, ösztöndíjak