Skip to main content

Ternovácz István

újságíró
mezőgazdasági mérnök

A fotó forrása: http://www.keskenyut.hu/page/234/art/287/akt/1/html/ternovacz-istvan.html

Az általános iskolát és az általános középiskolát (1979) Temerinben, a mezőgazdasági technikumot (1981) Futakon végzi. 1987-ben az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán diplomázik. 1987-től az Újvidéki Rádió újságírója, 1988-tól szerkesztője.

Elolvasom
Könyv Gion Nándorról
(Vajdaság Ma. 2017. április 29.)

Könyv Gion Nándorról

„Gion Nándor művei és műhelytitkai” a címe Kurcz Ádám István fiatal budapesti irodalomtörténész új könyvének, mely az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége egykori főszerkesztőjének, az Újvidéki Színház egykori igazgatójának, az egyik legjobb vajdasági magyar írónak a munkásságát mutatja be.

"Kurcz Ádám István mélyen érti Gion Nándor életművének belső utalásrendszerét, logikáját, építkezését, így a Gion-próza szoros olvasaton nyugvó, teljesen eredeti értelmezését teremti meg. Rejtett utalásokra világít rá, számos sajátos szimbólumot értelmez, parabolák hátterét tárja fel. A Gion Nándor művei és műhelytitkai című könyv az életmű alapvonulatait mutatja be; erős elméleti, s így fogalmi megalapozottságú elemzései középpontjában a kisebbségi helyzetet megélt író identitással kapcsolatos dilemmái állnak. A kötet behatóan vizsgálja valóság, életút és mű egymást kölcsönösen meghatározó összefüggésrendszerét, amelyből a művek önálló életet nyert létükkel kiemelkednek. A könyvet olvasva az életmű formálódásának folyamatát is érzékeljük: közeli figyelői lehetünk a valóságra adott emberi-írói válaszok tudatos alakításának, miközben újra megérezzük a Gion-próza 'dúsított realizmusának' erejét” - írja a könyv utószavában Füzi László József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő.

A 412 oldalas, közel 100 fényképpel illusztrált kiadvány a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg, és április 20-án mutatták be a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Ebből az alkalomból készítettünk interjút a szerzővel.

Ternovácz István

Szakirodalom az alkotóról
Parasztsanyargatás Vajdaságban. In. Temerini Újság. 1996. március 7.
Szerző
Egyéb tevékenység